Utredningen

I december förra året så tog jag beslutet att jag ville påbörja en utredning. Jag har "telefonfobi" som vi kallar det i min familj och tycker alltså att det är jättejobbigt att ringa, men jag samlade mod till mig och förberedde mig så gott jag kunde och ringde och förklarade mitt ärende. De sa att de skulle återkomma. I januari när jag satt på en föreläsning så ringde telefonen och det var en tjej som berättade att jag inte tillhörde just den psykiatrin utan jag fick vända mig till en annan. Det kändes som ett enormt bakslag för det var så mycket annat i mitt liv som hände då och tanken på att behöva ringa igen och boka en ny tid blev lite för mycket, så det dröjde rätt länge innan jag än en gång satte mig framför datorn och googlade och hittade en psyiatri som jag sen till slut ringde till. Jag fick först en tid, men den dagen kunde jag självklart inte så fick ringa och byta. Så den 11 april åkte jag ut till globenområdet och letade mig fram till psykiatrin. Jag var sjukt nervös. Hade ju självklart googlat fram så mycket information som möjligt innan och det var verkligen blandade bemötanden! Men det gick faktiskt jättebra! Jag minns att jag satt och kände mig jätteorolig för att hon såg så fundersam/misstänksam ut men hon förklarade att det var för att det var första gången hon träffade någon som ville vara androgyn. Men hon ställde massa frågor om mitt liv, min uppväxt, relation till alkohol och droger osv och hon berättade efter det att hon bedömde att jag inte hade någon psykisk sjukdom och därför skulle remittera mig vidare till ENID (Enheten för könsidentitetsutredning). Gick därifrån och kände mig så lättad och glad!
 
Fick en kallelse till ENID den 28de maj. Dagen innan jag var så otroligt taggad och föväntansfull så jag knappt kunde sova på natten. Det var dessutom samma dag som min lillasyster Charlotte fyllde år. Men jag känner att mitt inlägg jag skrev den dagen är passande att lägga in här!

Jag minns verkligen den dagen. Jag var helt förstörd och det var inge kul alls att behöva försöka dölja det. Farfar visste ingenting om mina tankar då och kände inte för att ta det där och då precis. Men under födelsedagsfirandet så hade jag fått ett missat samtal på hemligt nummer och jag störde mig så otroligt mycket på att jag missat det, men det ringde inte på hemligt nummer igen under de närmsta dagarna så jag glömde bort det.Den 11 juni träffade jag Monica igen. När hon kom emot mig i vänterummet så trodde jag det var kört. Hon såg så sammanbiten ut så jag tänkte att hon kommer säga att dom inte kommer gå vidare med mitt ärende eller något. Men hon berättade att hon hade ringt samma dag som jag var där första gången men jag svarade inte och hon gick på semester då, det hon ville säga var att hon skulle remittera mig vidare till en annan avdelning då ENID bara sysslar med de som vill gå hela vägen. Det kändes faktiskt väldigt skönt, som att jag skulle få en ny chans! Kändes dock surt att jag fick vänta massa extra veckor på att hon skulle skicka den remissen bara för att jag missade det samtalet! Men hon sa att det kunde dröja ett tag då det var semestertider.
 
Sen började väntan.
 
3 månader gick och jag funderade på om det blivit något fel. Så jag tog mod till mig och ringde och kollade, de sa att remissen var mottagen och att det kanske skulle dröja en eller två månader till. Det var en jättejobbig tid för jag fick många undringar från diverse folk som undrade hur det gick och det var frustrerande att ständigt behöva svara att jag bara väntar på att att bli kallad. Sen gick jag ju med en gnagande oro. Tänkt om det skulle kännas lika dåligt som hos ENID? Tänk om att skulle skita sig, att det inte skulle bli av? Under den långa väntetiden så växte mitt hat till min kropp också. Det blev svårare att bara acceptera att det är så det är just nu och att det förhoppningsvis blir förändring senare. Så till slut damp kallelsen till CASM (Centrum för Sexualmedicin) ner i brevlådan. Även denna gången blev det på en födelsedag, men nu på min! Så den 21 oktober tog jag mig till Huddinge kl 18:45, det var nämligen kvällsmottagning! Det kändes jättekonstigt att sitta där i en helt öde korridor och bara vänta. Men sen kom kvinnan, Cecilia, som jag skulle träffa och hämtade mig och vi gick in och satte oss på hennes kontor.

Först frågade hon massa frågor. Vad jag jobbar med, familj, civilstånd, uppväxt osv. Sen frågade hon lite om hur jag var som barn, när jag kom på att jag inte ville vara kvinna osv, och så fyllde vi tillsammans i ett papper där det var en människas kropp och streck utifrån alla olika delar som jag fick betygsätta mellan 1-5. Det kändes väldigt nyttigt faktiskt, att se hur jag verkligen tycker om min kropp och de olika delarna. Vissa var lite konstiga som "panna" och "öron". Inget jag direkt tänkt på. Men man fick en bra översikt över vad det är som antagligen kommer förändras när/om jag väl börjar på hormoner. Så pratade vi lite om mina tankar kring brösten, för som det är nu så är det ingenting man får betalt utav landstinget genom den mottagningen eller hur man ska säga. Det ingår inte i diagnosen man isåfall sen får, hon sa att det hon däremot kan göra är att skriva en "intyg" om man vill finansiera det själv, att det är "okejat" liksom. Men hon sa att det är så det ser ut nu men det kan komma att ändras och då jag ännu inte är helt säker på hur jag vill göra (vilket jag kommer skriva mer om i ett senare inlägg) så kändes det ok. Steg 1 för mig är att börja på hormoner och sen se hur jag känner över min kropp efter det. Men sen frågade hon också om jag ville frysa in några ägg så att jag kan bli gravid i framtiden, då blev jag lite förvirrad för jag trodde man bara slutade med hormonerna då för att få igång mensen igen och att allt då skulle funka som vanligt och hon bekräftade att det var så men att det kan ta mellan 3-9 månader innan mensen kommer igång och det kan vara skönt att ha ett till alternativ typ.

 

Vi diskuterade lite hur tidsspannet ser ut och hon sa att jag kommer träffa henne en eller två gånger till, sen kommer jag få träffa en psykolog ett par gånger och en endokrinolog. Sen skulle jag få komma med Elin och mamma och kanske syskonen också en gång så dom vet lite mer vad som kommer ske. Men till senvåren någon gång kanske jag kommer få börja på hormoner!

 

Hon ritade även upp en rak linje där man på ena änden vad CIS-person och andra Transsexuell, som jag visade i mitt första inlägg, och jag hamnade ju då någonstans mitt på. Men hon berättade att många, men inte alla, som är mitt på förr eller senare kommer hela vägen till trans. Antingen för att det är en process och det tar tid att vänja sig själv, men att man sen kommer på att man faktiskt är transsexuell, eller, det lite mer deppiga alternativet, är dom som känner som jag men som inte pallar. Som det blir för psykiskt påfrestande för att stå ut med folks dömande och frågor "är du tjej eller kille?" osv, så dom väljer helt enkelt att gå över helt. Det senare tror jag dock inte är något som kommer drabba mig. Jag har inget emot att folk frågar, sen finns det ju idioter men dom kan man försöka ignorera. Däremot vet jag inte hur det är med det första alternativet. Det är möjligt. Kanske. Jag vet inte. Fast nej. Eller?

 

Hon sa att jag ska få träffa en logoped i alla fall eftersom att jag frågade lite om hur mycket rösten kommer förändras och så med tanke på att jag sjunger. Sen snackade vi lite om skägg också vilket jag ju inte vill ha om jag nu ska vara neutral, det definierar en lite som en man ju. För, som jag förstod det, är det nästintill omöjligt att hitta en mellandos med hormoner. Antingen blir det eller så blir det inte. Så hur mycket skägg jag isåfall kommer få är genetiskt. På en gång när jag var klar så skrev jag till brorsorna och frågade hur mycket skäggväxt dom har. Men som jag gissade så är det ingen som har jättemycket så jag kommer inte få något helskägg precis!

 

Och det är här jag idag är i min utredning! Har fått en ny tid till den 11e november, så.. to be continued!
 
- Cim
Anonym skrev

Vilken stark och fin människa du är. Kommer följa dig. Min dotter är född i fel kropp och hon är min ledstjärna. Tack för en bra blogg💖

Den 2016-06-03 klockan 14:30:56.

Kommentera inlägget





Kom ihåg mig?









Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo